Бойко Борисов: „Ние сме най на запад от изток, и най на изток от запад“

След това икономико-географско откритие, направено на обичайната годишна среща на управляващите с бизнеса, на бизнеса не му остана нищо друго, освен да почне да мига умно.

Икономиката ни, оповести премиерът, непрекъснато „изсвестлява, ще изсвестлява още повече“ и ще достигне „много по-добра прозрачност“.

Точно днес обаче дойде съобщението от Брюксел, че според проучване на организацията „Трансперънси интернешънъл“, България е на 77-о място от 180 държави по „усещане на корупцията“ и че нашето „усещане“ било най-високо сред страните в Европейския съюз. Най-ниско било в Дания.

Е, и? Ами такива сме си ние, българите – сетивни, окей сме с усещанията. Да не сме някакви студени скандинавци, я! Освен това анализаторите отбелязват, че имало „малък напредък“ в реформата на съдебната ни система и в борбата с корупцията.

Малък, малък, ама напредък. А `ич?

Освен това изпреварваме Унгария и Малта по сурване надолу в  тази класация, а пък дъното – Сомалия, остава далеко.

Така че да не бъдем песимисти, още повече, че нашият спад е по-малък от този на едни гърци, например, което също е плюс.

В изводите от изследването се отбелязва още, че миналата година в България е имало „сериозен корупционен скандал“. Не мога да се сетя сега за кой точно скандал става дума, но е бил само един „сериозен“.

Не е много. А и проучвателите от „Трансперънси“ отбелязват, че не само ние, а и повечето страни по света не успявали да се преборят с корупцията.

Ние, българите, обаче имаме и друго „усещане“ – че вървим непоправимо нагоре и Борисов, колкото и да е скромен, извади факти за това:

– средната работна заплата се увеличавала /а оттам – и заплатите на депутатите/;

– заводите бълвали продукция и никнели като гъби особено край магистралите /въпросът сега е как да синхронизираме „никненето“ със строежа на магистралите/;

– предприятие в Димитровград окабелявало цялостно „Мерцедес“ /при това Борисов сам видял, че 70% от работниците там били роми. Не крадат, видите ли, кабелите, а ги опъват в мерцедеси!/.

А знаете ли коя е реката, по която ще „потекат инвестиции за България“?  Хемус. Магистрала „Хемус“. Каза го премиерът. И не бил прав, според него, президентът Радев, който твърди, че чуждите инвестиции намалявали. Напротив – увеличавали се.

Тук вече и ние започваме да мигаме: кой от двамата, аджеба, лъже?

Щото вярваме на министър председателя, че все по-трудно се намират днес билети за театър /сиреч, добре сме с хляба, удряме го на зрелища/; вярваме и че видеонаблюдението по пристанищата /заради контрабандата/ вече „хваща дори деца с пояси – било в Дунав, било в Черно море“, ама това за инвестициите… Не е дете с пояс-гъсок, нали? Или други, май, са гъсоците…

Както и да е – важното е, че се местим все по на запад и все по на запад от изтока. И ако не беше толкова обективен, самовзискателен, отговорен и проницателен, премиерът със сигурност нямаше да направи уточнението, че за това местоположение „зависи как се гледа картата“.

На снимката /от Clinika.bg/ : Видеонаблюдението е „хванало“ дете с пояс край морето

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.