На пързалка в Банско с премиер, банкер и „легенда“

Премиерът Борисов не знаел, ама изобщо не знаел, че ски легендата Марк Жирардели е собственик на дружество „Юлен“ – концесионер на ски зоната на Банско, и се заобяснява по въпроса пред журналисти във Виена. Имаше и такива, които не му повярваха – за срам и резил. Ами не знае човекът – да не би само „Юлен“ и този скиор, пък бил той и шампион, да са му на главата.

Вярно, беше му „на главата“ през февруари банкерът Цеко Минев и Борисов тогава го посочи за собственик на прословутата фирма, но толкоз – нещата около нея очевидно се променят. Както времето в планината…

Да се оправят, нареди фактически Борисов по обичая си, и продължи да се грижи за световния ред и в частност – за реда на Западните Балкани.

Какво? Да се остави да го пързалят по съмнителни слаломчета над Банско, ли? А не, той е над тези хлъзгавини.

И всъщност е просто: Жирардели си го каза сам – купил „Юлен“ преди две години, защото с Цеко Минев имат общи хобита, пък и цената на „стоката“ му се видяла „много интересна“.

Нещо да не е ясно?

Защо чак сега се разбрало за сделката, при положение, че около „Юлен“ винаги е гъмжало от питанки. Ами частници, рече Борисов, те не винаги бият барабани, та така е и с шампиона от Люксембург, чийто адвокат добавя, че това не било типично за западната култура, ама хайде – от Марк да минело – много обичал Банско.

Не стига – казваме пък ние – че човекът /ще/ изсипва милиони по пиринските чукари, ами искаме и гласност. Утре, както е тръгнало, и „перестройка“ ще поискаме. Тя, „перестройката“ в Банско, трябваше преди години да дойде и не два, а три лифта досега щяхме да опънем, а не да се питаме днес кой е този Жирардели и „има ли той почва у нас“.

Ами щом има пари, ще има и „почва“. Или мислете иначе? Ами не мислете.

Жирардели, вижда се от Шилигарника даже, е „улучил ваксата“ за сделката и то не без любезното съдействие на съратника си по хоби Минев. Двамата вече гледат още по-нависоко. Не е никак маловажен и фактът, че не кой да е, а самият премиер им нареди „правилно“ вратичките за втория „манш“, като заяви, че е много хубаво да имаш инвеститори като Жирардели, хубаво било „за всеки туризъм, всеки курорт, всяка държава“.

И е прав, `ако да е премиер.

Но тая „тая тема „Банско“, препоръча още той, „трябва да я развързваме и да стигаме до решения“. А не някакви „зелени“ и подобни да я завръзват, като питат за подставени лица, за офшорки, за заговори, за цени и прочие подробности.

По този повод великодушният Борисов изрази готовност да съдействаме на австрийците, ако някой ден решат да си ликвидират туризма. Достатъчно е да им командироваме няколко от нашите „зелени“. После, за да не позеленеят от яд „зелените“, премиерът добави, че иначе е горд, че България разполага може би с най-силните „зелени“ на света. И то не за друго, ами не можел да си представи къде другаде са в състояние да ги търпят толкова време. Повече от двайсет години ни правителство, ни президент може да ги разкара, за да се развивал туризмът.

Вместо заключение: всичко това е една стръмна и плъзгава „Ирин-Пирин“ пързалка, която става вече и международно-легендарна. Очакваме в пързалката да се включат и институциите, които следят за прането на пари, за конфликта на интереси, за корупция и пр.

Ще дочакаме, ама…друг път…

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.