От ПОПангелов до ПОПов – 33 години по-късно

Доживяхме! Трийсет и три години по-късно друг българин, освен Петър Попангелов, да запише името си сред първите десет – девети, в слалом за Световната купа по ски.

Това направи 21-годишният Алберт Попов и то не къде да е, а на коварната писта в австрийския курорт Кицбюел. При това бе още по-напред – пети, в първото спускане.

Забележително постижение, което подтикна не кого да е, а знаменитият шампион Алберто Томба да поздрави своя приятел Попангелов, като шеговито е забелязал, че сходството във фамилиите на двамата българи не е случайно.

То, сходството, е случайно, разбира се, но никак не е случайно солидното израстване на младия софиянец, което бе забелязано и от легендарния италиански шампион. А това, съгласете се, е доста насърчително – Томба не обича много-много да хвали, а и в големия спорт случайностите по начало са кът.

Идеалният вариант сега би бил възходът на Алберт Попов да доведе до нови  постижения, като той „издърпа“ постепенно до себе си и други български таланти.

Знаем – това, с дърпането, е трудна работа – бавно и мъчно се създават у нас големи спортисти в зимните спортове, но оставете ни поне да помечтаем. Да помечтаем, че времето на Попангелов отпреди десетилетия ще се върне.

Сега идва още по-трудното – Попов да продължи да следва възходящата тенденция в представянето си през сезона – поредица добри класирания за Световната купа. Да съумее да запази хладнокръвие и концентрация и да доказва и занапред, че „Българите можем!“. Той го каза, а ние вярваме на онези от първата световна десетка.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.